Gevolgen op ons voedsel


Brandstof en eten.
Er ontstaan heel veel broeikasgassen als wij eten produceren, dit komt omdat hier veel brandstof voor nodig is. Dan heb ik het hier voornamelijk over de landbouw want die verbruikt het meeste brandstof, dit komt omdat zij tuinbouwkassen hebben of landbouwmachines en dit kost nou eenmaal veel brandstof, maar niet alleen landbouw verbruikt energie want, als dit eenmaal van het land wordt gehaald dan gaat dit naar de fabriek waar het voedsel wordt verwerkt en hier wordt ook veel brandstof gebruikt.

Als dit klaar is zal het vervoerd moeten worden naar de winkels toe, dit kan op verschillende manieren zoals boot, vrachtwagen of vliegtuig en dit kost allemaal veel brandstof. Maar het wordt niet rechtstreeks naar de winkel vervoerd hier zit altijd een organisatie tussen zoals een groothandel. Dus dit betekent dat het meerdere keren vervoerd wordt, en ook de consument haalt de boodschappen meestal met de auto en ook dit kost brandstof. We moeten het voedsel ook goed bewaren zodat het niet bederft, dit houdt in dat voedsel gekoeld wordt of ingevroren wordt dit word bij de groothandel zo bewaard in de winkel en ook bij de consument, en de consument zal dit eten dan nog klaar moeten maken door een oven of kookplaat.

Vlees en zuivel.
Al ons voedsel heeft een uitstoot van broeikasgassen maar van al ons voedsel zorgt vlees en zuivel voor de meeste uit uitstoot. Dit wordt gezorgd door de lichaamsgassen en mest van varkens en koeien. Om al deze dieren te onderhouden is er ook veel veevoer nodig. Het verbouwen van de producten dat in het veevoer zit zorgt ook voor erg veel uitstoot doordat machines de producten moeten verbouwen en vervoeren. Ook worden er bossen gekapt voor het grazen van de dieren.

Vervuiling.
Bij het produceren van voedsel ontstaat er ook vervuiling. Bijvoorbeeld door plastic verpakkingen die worden weggegooid, bestrijdingsmiddelen die terechtkomen in de grond en in sloten, en fijnstof die ontstaat bij het houden van kippen en varkens. De grootste vervuiling ontstaat doordat er te veel stikstof en fosfaat uit mest terechtkomt in de lucht, de bodem en in het water. Daardoor wordt de natuur verstoord. Dieren en planten gaan dood en ook voor mensen is het ongezond.
Wat kun je zelf doen?
Zelf kunnen we veel doen voor ons voedsel. Zoals, bio producten kopen. Bio producten zijn producten waar geen onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Ook kunnen we minder vlees eten. Voor het milieu maakt het namelijk veel uit of je bijvoorbeeld een biefstuk eet of bonen, en bier drinkt of water.


bron:  www.voedingscentrum.nl

Een filmpje over duurzaam voedsel: https://www.youtube.com/watch?v=WGvgV8CeB4I